Jonni Sarkkinen painin MM-joukkueeseen

17.8.2023Harjun Woiman 21-vuotias Jonni Sarkkinen lunasti kevään ja kesän kansainvälisillä näytöillä paikan Suomen MM-joukkueessa. MM-kisat painitaan Belgradissa Serbiassa 16.-24.9. ja Suomi lähettää edustajan viiteen olympiasarjaan. Niissä on tänä vuonna erityistä painoarvoa, koska MM-mitalien lisäksi jokaisen sarjan viisi parasta lunastaa maapaikan Pariisin Olympialaisiin.

Sarjassa 77 kg otteleva Jonni Sarkkinen vakuutti valitsijat maaliskuisella U23 Europanmestaruudella sekä kahdella onnistuneella suorituksella kesän kovissa turnauksissa. Sarkkinen paini viidenneksi sekä Budapestissa Ranking Series turnauksessa heinäkuussa että Grand Prix of Germany turnauksessa Dortmundissa viime viikonloppuna. Molemmissa kilpailuissa matkalla mitaliotteluun kaatui useita kovia kansainvälisiä vastustajia. Kovin kilpailu edustuspaikasta käytiin Sarkkisen ja Lapuan Virkiän Mikko Peltokankaan välillä. Peltokangas on sarjan hallitseva Suomenmestari ja kevään EM-edustaja. Kolmas ehdokas sarjan edustajaksi oli Ilmajoen Kisailijoiden Akseli Yli-Hannuksela, mutta hän joutui loukkaantumisen takia jättämään väliin molemmat kesän katsastuskilpailut.

Suomen joukkue leireilee tämän viikon Saksassa Hennefin valmennuskeskuksessa. Urheilukoulussa varusmiespalvelun viimeisiä viikkoja suorittava Sarkkinen harjoittelee ensi viikon Santahaminasta käsin ja sitten on edessä viimeinen valmistava kansainvälinen leiri Kuortaneella 28.8.-6.9. Kotiutumisen ajankohta osuus MM-matkan ajalle, joten sotilaspassin noutaminen todennäköisesti siirtyy.

Keskisuomalainen painija yleisen sarjan MM-joukkueessa ei ole kovin tavanomaista. Viimeisimmät Keski-Suomessa asuvat ja täkäläistä seuraa edustavat MM-painijat ovat Vaajakosken Kuohun Sami Salminen vuosina 1994 ja 1995 sekä saman seuran Juha Virtanen, joka edusti Suomea neljä kertaa MM-kisoissa vuosina 1989-1993. Tuomo Mäntylä edusti Kuohua MM-molskilla 2003 ja 2005, mutta hän asui Alavudella. Jyvässeudun Paini-Ässien Ville Pasanen edusti Suomea EM-kisoissa 2009, mutta ei kuitenkaan edennyt MM-joukkueeseen. Nykyinen olympiavalmentaja Juha Lappalainen asui Suolahdessa vuosien 2001 ja 2003 MM-urheilijana, mutta hän edusti vantaalaista Ylä-Tikkurilan Kipinää. Jyväskyläläinen naispainija Hajar Ashtiani edusti Suomea MM-kisoissa 2006, mutta hänen seuransa silloin oli Helsingin Paini-Miehet.