Jonni Sarkkinen paini viidenneksi Unkarissa

18.7.2023

Unkarin Budapestissä järjestettiin kauden neljäs maailman ranking turnaus. Kilpailun kaikkiin olympiapainimuotoihin osallistui yhteensä lähes 600 painijaa 55 maasta. Harjun Woiman Jonni Sarkkinen edusti Suomea kr.roon paininmuodon sarjassa 77 kg ja sijoittui maailman valioiden joukossa viidenneksi. Tämä oli 21-vuotiaan jyväskyläläisen läpimurto aikuisten kansainvälisellä tasolla.

Karsintaottelussa pääsystä 16 joukkoon Sarkkinen kohtasi Moldovan Alexandrin Gutun, joka on maailman rankingissa sijalla 8. Gutu on Sarkkisen kanssa saman ikäinen ja yksi lajin nuorista supermenestyjistä (nuorten Olympialaisten voittaja, MM-voittaja, 4 x EM-voittaja ja 4 x MM-mitalisti). Palkintokaapista löytyy myös aikuisten maailman cupin pronssimitali. Sarkkinen onnistui kaatamaan moldovalaisen siltaan ensimmäisellä jaksolla ja äärimmäisen tiukan väännön jälkeen suomalaisen käsi nostettiin ylös 5-4 pistevoiton merkiksi.

Seuraavassa (1/8-finaali) ottelussa vastassa oli Sebastian Aak. 26-vuotias norjalainen on maailman rankingin 46., mutta hänet tunnetaan erittäin vaarallisesta ja heittovalmiista painityylistä. Arvokilpailuista hänellä ei ole mitaleja, mutta EM-kisojen 5. sija ja MM-kisojen 9. sija ovat kuitenkin meriittejä. Sarkkinen punnersi ottelusta yhdellä vyörytyksellä ja siltaan kaadolla 8-4 pistevoiton ja jatkoi ¼ -finaaliin.

Vastaan asettui Azerbaizanin Sanat Suleymanov (WRank 25.), joka on Euroopanmestari ja MM-hopeamitalisti parin vuoden takaa. Ottelu eteni tasaisena, mutta 27-vuotias Suleymanov osoitti kovuutensa ja käänsi tiukat kamppailutilanteet edukseen. Sarkkiselle pistein 1-5 tappio ja hän jäi odottamaan mahdollisia keräilyotteluita.

Suleymanov eteni finaaliin ja keräilyotteluun tuli vastaan kokenut 31-vuotias USA:n Ralph Perkins, joka on kaksinkertainen Pan-Amerikan mestari. Ottelu oli vaikea ja alku mentiin amerikkalaisen hallinnassa. Toisen jakson tiukalla pystypainilla ja onnistuneella vyörytyksellä suomalainen käänsi 0-2 tappiotilanteen 3-2 pistevoitoksi.

Pronssiottelussa Jonni Sarkkinen kohtasi Georgian Iuri Lomadzen, joka maailman rankingissa sijalla 12 ja urallaan saavuttanut EM-hopeaa ja 9. sijan MM-kisoissa. Lomadze oli ottelun alusta asti terävänä ja väsynyt suomalainen jäi takaa-ajajaksi. Pronssimitali ja palkintorahat menivät tällä kertaa 27-vuotiaalle georgialaiselle pistein 0-7. Kokonaisuutena kuitenkin erinomainen turnaus nuorelta suomalaiselta, kun hän jakoi sarjan viidennen sijan yhdessä maailman rankingin ykkösen, Unkari Zoltan Levain kanssa.

Suomeen tuli turnauksesta kaksi pronssimitalia, kun Arvi Savolainen teki onnistuneet paluun sarjassa 97 kg ja Elias Kuosmanen onnistui myös hienosti sarjassa 130 kg. Suomen joukkue jatkaa tästä kymmenen päivän leirillä Tatassa, jossa sijaitsee Unkarin olympiavalmennuskeskus. Seuraavan kerran maajoukkue kilpailee Grand Prix of Germanyssa Dortmundissa 12.-13. elokuuta. Kauden päätavoite on16.-24. syyskuuta Serbian Belgradissa painittavat MM-kisat. Siellä on MM-mitaleiden lisäksi jaossa jokaisessa olympiapainoluokassa ensimmäiset viisi maapaikkaa Pariisiin.